Gehard Rühm – Catalan

Dezember 7, 2017 by admin Uncategorized 0 comments

Kunstforum, Viena

(exposició fins al 28 de gener 2018)

Explicava un periodista a un diari vienès com un jove estudiant de música esclatà en plors al veure el piano destrossat a cops de destral. Aquest acte “vandàlic” el protagonitzaven els artistes Gerhard Rühm i Friedrich Achleitner a l’escenari del LiterarischenKabarettsl any1959. Una acció que simbolitzava laruptura radical amb la tradició musical clàssica.

Les fotografies dels fragments d’aquest piano destrossat formen part de la documentació que ara es presenta al Kunstforum de Viena,dins l’exposició retrospectiva dedicada a l’artista Gerhard Rühm.

Gerhard Rühm(Viena, 1930) va ser un dels membres més actius de l´anomenat WienerGruppe, col·lectiu fundat als anys 50 pel poeta i escriptor H.C. Artmann i del que foren membres, entre d’altres,OswaldWiener i Friedrich Achleitner. Entre les arrels d’aquest col·lectiu d’artistes i poetes s’hi trobava sens dubte el legat de LudwigWittgenstein, que vinculava el pensament i el lenguatge, però també les accions dadaistes deKurt Schwitters(“amb la guerra el món s’ha ensorrat, jo recullo els seus fragments per a construir una nova realitat”),o les Parole in libertà del futurista Filippo TommasoMarinetti.

Quan, anys més tard, el col·lectiu del WienerGruppe es dissolgué, Gerhard Rühmcontinuaria la seva obra amb alguns dels  elements fonamentals d’aquelles avantguardes històriques: la poètica de l’atzar, l’ironia, el sentit de l’humor… GerhardRühmsabé connectar tambéamb els moviments artístics dels anys seixanta i setanta com Fluxus i les diverses formes de Happening i art no objectual.

L’exposició mostracom a l’obra Rühm,  la destrucció juga un paper essencial; els fragments del piano destrossat de l’acció al LiterarischenKabaretts es podrien comparar amb la dissecció del llenguatge musical i la poètica sonora per a poder revelar els seus enigmes. L’artista cerca els espais intermedis entre  paraules i imatges, entre l’escriptura i el dibuix i descobreix noves maneres d’expressió que trenquen els nostres hàbits perceptius

Dibuixos, muntatges fotogràfics, siluetes i retalls de paper i partitures que són el testimoni de l‘interès de Gerhard Rühm per la música i el llenguatge en les seves components visuals i fonètiques, i que obren nous horitzons de significats.

L’obra de Gerhard Rühmva ser present a les edicions de 1977 i 1987 a la Dokumenta de Kassel.  El llegat prematur de l’artista ha estat adquirit recentment per la Biblioteca Nacional Austríaca.

Publicat online a Bonart.cat desembre 2017

Tagged in
Related Posts

Leave a Comment!

You must be logged in to post a comment.