Man Ray – Catalan

März 22, 2018 by admin Uncategorized 0 comments

La figura de Man Ray (nascut Emmanuel Radnitzky, Philadelphia 1890) és sempre present als estudis sobre el Dadaisme i el Surrealismeperò molt sovint, quan es fa una aproximació monogràficade l´artista se´l presenta únicament com a fotògraf i retratista.

El Kunstforum deViena dedica una exposició a Man Ray amb més de dues-centes peces de l´artista i que vol visualitzar, tal i com explica la seva comissària Lisa Ortner-Kreil, la versatilitat de la seva obra que cal veure-la més enllà de la fotografia experimental i el retrat. Man Ray fou, segons les seves paraules, un veritable networker artísticentre Nova York i París iun dels grans catalitzadors de la Modernitat.

Fill de dos immigrants russos arribats als Estats Units, el jove Man Rayes traslladà a Nova York per a estudiar arquitectura. Ben aviat però se´n desdiria dels seus plans per a començara treballar en una agència publicitària mentre freqüentava galeries, tertúliesi tot el que estava passant enl´ambient  artístic de la ciutat. Nova York, vista des de la perspectiva intel·lectual europea, podia semblar llavors una ciutatprovinciana, però també una ciutat sense prejudicis on tot semblava possible.

L’exposició del Kunstforumcomença presentant els seus primers treballs, encara signats per E. Radnitzky, i que són poc coneguts a Europa. Dibuixos al carbó i pintures de petit formatclarament influenciades pel Fauvisme i el Cubisme.Més endavant com adadaista, Man Ray fa pel·lícules, objectes, collagesi,molt especialment experimenta amb les possibilitats plàstiques de lafotografia. Resultat de tot això seranels seus famosos fotogrames, realitzats amb paper fotogràfic exposats a la llum. A l´exposició es presenten molts dels seus fotogrames realitzats conjuntament amb Lee Miller, fotògrafa i model que va ser uns anys companya seva.

Als anys vint Man Ray se´n va a París i molt aviat formarà part del Surrealisme, moviment que ja al moment de néixer, s´anuncia tan escandalós i càusticcom el Dadà.

A l´exposició trobem  presenten moltes de les obresd´aquests períodescom la planxa amb claus (Cadeau 1921/58) –objecte domèstic que l´artistatransforma enun estri agressiude connotacions sàdiques-, el metrònom que marca un temps, -irreversible?-amb la fotografia de l´ull  de la seva estimada (Indestructible Object, 1923/65) o la imatge del cos femení com un gran violoncel ( Violond´Ingres 1924, a partir de la fotografia de la modelKiki de Montparnasse), en totes aquestes imatges es dóna el joc de dobles lectures, jugant amb els conceptes per a elevar el nivell de significats.

Més endavant trobem , aïllada dels objectes citats, la pinturaLa Fortune, que representa una taula de billar amb les boles disposades per a jugar. Pintada l´any 1938, amb tota Europa amenaçada pels feixismes, la imatge sembla representar l´esdevenir incert del futur més immediat. Pocs anys desprésMan Ray (queera d´origen jueu), hagué de fugir de la barbàrie europea tornant als Estats Units i instal·lant-se a Hollywood durant uns anys. Tornaria a Europa passada la guerra per passarla resta dels seus dies a París una altra vegada.

L´exposició recull finalmentmolts dels retrats queMan Ray realitza al llarg de la seva vida- molts dels retrats, encàrrecs de revistes de moda-de pintors, escriptors, gent del món del teatre, de la moda, aristòcrates i gent coneguda: Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, Dora Maar, Luis Buñuel, Ernest Hemingway, AntoninArtaud, James Joyce, Coco Chanel, (molts d´ells molt recents ….retrats, totsells, que configuren un solretrat, el retrat de tota una època. (Kunstforum, Viena  febrer-juny 2018)

 

Publicat online a Bonart.cat, març 2018

Tagged in
Related Posts

Leave a Comment!

You must be logged in to post a comment.