Zensur und Meinungsfreiheit (Censura i llibertat d’opinió) (Catalan)

Oktober 24, 2019 by admin Uncategorized 0 comments

El paper que varen fer els responsables de la darrera edició de la fira d’art ARCO amb la retirada de l’obra “Presos políticos en la España contemporánea” va ser tan ridícul com contraproduent: l’obra es va convertir en la més retratada d’aquella edició de la fira i la premsa no parlava d’una altra cosa. El seu autor, Santiago Sierra (Madrid 1966), va emetre llavors un comunicat on, entre d’altres arguments, afirmava: “actos de este tipo dan sentido y razón a esta pieza, que precisamente denuncia el clima de persecución que estamossufriendo los trabajadoresculturales en los últimostiempos”.
Reflexions semblants resulten de l’exposició ZensurundMeinungsfreiheit (Censura i llibertat d’opinió) que acaba d’inaugurar-se a Viena per iniciativa, entre d’altres, de la KatalanischenKulturverein, a la galeria Rudolf Leebde la ciutat. L’exposició a més de l’obra del madrileny, presenta el treball de diferents artistes que reflexionensobre qüestions similars. Entre d’altres artistes presents a l’exposició,les austríaques Silke Maier-Gamauf i Romana Hagyol’obra de les quals vaprovocar un escàndol mediàtic aquest estiu al país. Es tracta d’un projecte pensat per a donar visibilitat a dones de rellevància política, social i cultural als espais públics amb plaques de carrer que porten els seus noms. Entre aquests noms s’incloïa la figura deSilke Maier-Witt (casualment un nom quasi idèntic al d’una de les artistes) avui activista per la pau iex-membre de l’organització armada RAFque va demanar públicament perdó per l’assassinat del president de la patronal alemanya als anys 70. La resposta però des del partit de l’extrema dretaaustríac ila premsa més populista no s’ha fet esperar i els atacs verbals a les artistes iles agressions físiques a la seva obra han estat nombrosos.

En l’exposició cal destacar també l’obra d’AryeWachsmuth (Hamburg, 1962),més conegut pel públic per la seva obra sobre les percepcions i solapaments dels relats de la històriai molt concretament sobre el Nacionalsocialisme. En els darrers anys Wachsmuthtreballa també sobre la qüestió dels refugiats a Europa iper a la exposició presenta una obra fotogràfica que esdevé un documental sobre la dramàtica situació dels refugiats als centres d’acollida de l’Europa de l’Est.

I tan colpidora com l’obra de Santiago Sierra és la instal·lació de l’artista kurda MirkanDeniz que reprodueix literalment (amb coordenades del GPS incloses) la paret d’una casa destruida per un tanc turc. La pròpia artista explica en una entrevista radiofònica com l’art ha de ser un mitjà per comunicar situacions difícils internacionalment, traspassant fronteres lingüístiques i nacionals.

L’exposició va més enllà i ens porta a reflexionar sobre la manipulació informativa, els efectes de la censura i ens porta a  qüestionar quin paper ha de tenir l’art, els artistes i la crítica en els temps que vivim.

 

Publicat online a Bonart.cat octubre 2019

Tagged in
Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.