Family Matters – Catalan

Juli 8, 2020 by admin Uncategorized 0 comments

Dom Museum, Viena

(fins setembre 2020)

 

La col·lecció Otto Mauer d’art contemporani que abarca més de 3.000 peces, és una de les més significatives de tot el panorama centroeuropeu.

Otto Mauer va ser ordenat sacerdot els anys 30 i fou arrestat vàries vegades per les autoritats nazis fins que se li prohibí la predicació. Acabada la guerra, Otto Mauer va ser anomenat canonge de la Catedral de St. Stephan de Viena. Va ser en aquells temps quan el sacerdot començà a donar suport a artistes austríacs, molts d’ells vinculats a la pintura formalista al voltant de la Galerie nächst St. Stephan, que és convertí en un veritable centre de difusió de l’art contemporani (Maria Lassnig, Arnulf Rainer, Herbert Boeckl, Oswald Oberhuber, entre d’altres artistes austríacs més internacionals).

El legat d’Otto Mauer, a la seva mort l’any 1973, passà a la col·lecció del Dom Museum de Viena i s’establí llavors el Premi Otto Mauer que segueix sent avui el més prestigiós premi d’art contemporani que es concedeix al país. A la seu del Dom Museum un variat programa d’exposicions vol establir un diàleg entre la col·lecció d’art eclesiàstic tradicional i l’art contemporani.

Les diferents obres que es presenten a l’exposició Family Matters  coformen la idea de la família el significat de la qual es construeix en una constel·lació cultural i social concreta.  Així trobem, diferentment representades, famílies tradicionals, famílies homoparentals, clans familiars, famílies monoparentals, adoptives… La família com a símbol d’amor i solidaritat, la família com a representació d’un status econòmic i social, com origen primer associat a la pàtria i al deure del bon ciutadà, la família com un lloc de repressió institucionalitzada o de violència silenciada.

Però Family Matters va més enllà i vol ser una reflexió sobre les complexes relacions entre  individu, família i identitat, entenent la família com un espai generador i productor de noves identitats. Ja no es tracta tant de la peculiar composició familiar sinó de com la família constitueix el nucli des del que ens socialitzem amb el món i establim les nostres xarxes afectives.

Publicat online a Bonart.cat  juny 2020

Tagged in
Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.